Miód znany jest głównie jako produkt o bogatych walorach odżywczych i leczniczych. W diecie sportowca również zajmuje ważne miejsce. Wszystkie badania potwierdzają jego znaczenie w procesie nawadniania i regeneracji, przed i po wysiłku. Jako składnik napojów izotonicznych podnosi ich wartość.
W obecnych czasach na rynku dostępny jest bogaty asortyment izotoników. Warto zwrócić uwagę na ich skład. Kuszą smakiem, barwą. Po wnikliwej analizie etykiety dowiadujemy się, że zawierają barwniki, także te z grupy budzących kontrowersje, konserwanty, substancje słodzące.
Dietetycy, lekarze, trenerzy personalni, także sportowcy promują zdrowy styl życia, w co wpisuje się właściwe odżywianie – jako warunek zdrowia. Zaleca się samodzielne przygotowywanie napojów izotoniocznych w oparciu o składniki naturalne. Miód jest w nich ważnych składnikiem. Przygotowanie takiego napoju jest nietrudne i szybkie. Produkty łatwo dostępne.
Okazuje się, że coraz chętniej sięgamy po domowe napoje izotoniczne niż komercyjne izotoniki. A oceniając, zwracamy uwagę na smak, zapach oraz barwę.
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na domowy izotonik. Bez sztucznych barwników i słodzików, bez konserwantów, tylko na naturalnych produktach. Po podliczeniu ceny będziemy mile zaskoczeni.
Warto nie być przywiązanym do jednego, ulubionego przepisu. Ale stosować je zamiennie. W badaniach wykazano przewagę izotoników z dodatkami soków warzywnych i naparów ziołowych nad napojami z dodatkiem soków z cytrusów. Mają większe wartości przeciwutleniające. Jednak w ocenie konsumenckiej to napoje przygotowane z wody, cytrusów i miodu mają najwyższe noty.
Przykładowe przepisy
do samodzielnego przygotowania w domu
* 800 ml wody + 200 ml soku z pomarańczy + pół łyżeczki soli himalajskiej + 1 ŁYŻKAMIODU | |
* 1l wody + 4 ŁYŻKI MIODU + sok z 1 cytryny + pół łyżeczki soli himalajskiej | |
* 800 ml naparu z pokrzywy + sok z 1 cytryny + 4 ŁYŻKI MIODU + pół łyżeczki soli himalajskiej | |
* 800 ml naparu z zielonej herbaty jaśminowej + sok z 1 cytryny + 3 ŁYŻKI MIODU + pół łyżeczki soli himalajskiej |
Opracowano na podstawie:
Tomczyk M., Olesiuk J., Ocena jakości napojów izotonicznych przygotowanych samodzielnie na bazie naturalnych, Medycyna Sportowa, 2019; 3(4); Vol. 35
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Produkty pszczele w żywieniu i suplementacji diety, Postępy Fitoterapii 4/2006
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Apiterapia. Leczenie Miodem I Produktami Pszczelimi, Wyd. SBM, 2020
www.hpba.pl