Pasieka Rodzinna

Miody oferta 2024

Miód rzepakowy

Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Polecany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych. Przyspiesza gojenie ran. W przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.

Miód akacjowy

Miód akacjowy jest bardzo jasny. Jednak w tym roku jego kolor jest dużo ciemniejszy, ponieważ zawiera sporo spadzi liściastej. Jest to bardzo dobra wiadomość, bo według literatury spadź wykazuje silne działanie moczopędne, dezynfekujące i przeciwzapalne.

Miód akacjowy charakteryzuje się niską aktywnością antybiotyczną. Pomocny jest w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego. Zalecany przy leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego. W chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, odnowę błony śluzowej, usuwanie nadżerek i owrzodzeń. Łagodnie wycisza niepokój wewnętrzny, ułatwia zasypianie, wzmacnia znużony, wyczerpany organizm. Ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.

Miód faceliowy

Facelia błękitna jest stosowana w medycynie naturalnej jako wspomaganie leczenia chorób układu krążenia i górnych dróg oddechowych. W jej skład oprócz węglowodanów wchodzą również niewielkie ilości witaminy C i B2 oraz mikro- i makroelementy: żelazo i magnez. Miód faceliowy posiada bardzo delikatny, przyjemny kwiatowy aromat. Zastosowanie: obniżona odporność (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne), dolegliwości układu pokarmowego, choroby układu krążenia. W tym roku pszczoły przygotowały wyjątkowy miód, równocześnie kwitła facelia i lipa. Ich połączenie dało niepowtarzalny smak delikatnej facelii i nutą lipowego smaku i aromatu.

Miód lipowy

Powszechnie uważa się, że jest najlepszym środkiem wspomagającym leczenie przeziębień, grypy i innych infekcji dróg oddechowych. W badaniach wykazano jego właściwości napotne, przeciwkaszlowe, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Wskazano także na mniej znane wykorzystanie tej odmiany: nieznacznie obniża ciśnienie krwi, wspomaga likwidację obrzęków, działa łagodnie moczopędnie.

  • Opracowano na podstawie:
  • Zdrowie i apiterapia, nr 1(2)/2011,
  • Kędzia Bogdan, Hołderna-Kędzia Elżbieta, Apiterapia. Leczenie Miodem I Produktami Pszczelimi,  Wyd. SBM, 2020,
  • C.Leigh Broadhurst, Stosujemy miód, Źródło Życia, Wyd.Fundacja Źródła Życia, 2012,
  • Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Leki z pasieki. Produkty pszczele w profilaktyce i lecznictwie, Wyd. Duszpasterstwa Rolników, 2005