Pasieka Rodzinna

Pierniki

Pierniki w dawnych czasach sprzedawano w aptekach…..jako skuteczny lek na wiele chorób. Zapewne z racji ich bogatego składu. Stare toruńskie przysłowie mówi: Piernik jest to cud przyrody, żołądkowe leczy wrzody.

Historia naszego, rodzinnego piernikowego przepisu sięga dawnych czasów. Przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jego bogaty skład jest gwarancją wysokiej jakości, odpowiedniego smaku i długiej trwałości. Zawsze się udaje. Zawsze smakuje. Grudniowe wypieki to przedświąteczna tradycja. Przepis na pierniczki otrzymała nasza babcia Kazia od koleżanki. Jedna z wersji mówi, że mąż owej koleżanki był przedwojennym kucharzem na dworze hrabiny Anieli Dąmbskiej we wsi Ludzisko. W innej wersji koleżanka była kucharką na plebanii ludziskiej parafii. Jedno jest pewne. Pierniki z tego przepisu jadano we wsi Ludzisko już ponad 100 lat temu. My nie modyfikujemy przepisu, choć kusi by dodać przyprawę do pierników. Pomyślmy…kiedyś nie było w sklepach przyprawy do pierników, nie było też „sztucznego miodu” tak modnego we współczesnych przepisach. Nasz rodzinny przepis cieszy się popularnością w całej rodzinie i nie tylko. Pierniczki są przepyszne, smak tradycyjny.

2,5 kg mąki

75 dag miodu

75 dag cukru

75 dag margaryny

10 dag kakao

1 proszek do pieczenia

3 łyżeczki sody

pół litra mleka

5 żółtek

3 łyżeczki cynamonu

lub 1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka zmielonych goździków

Miód, cukier i margarynę rozpuścić. Dodać 1kg mąki i mieszać. Powoli wlewać roztrzepane w mleku żółtka i wsypywać resztę mąki z sodą oraz proszek do pieczenia, kakao, przyprawy. Mieszać aż wszystko się połączy. Odłożyć do lodówki. Piec kolejnego dnia.

Smacznego