Pasieka Rodzinna

Miód, a cukrzyca

Nieprawdą jest,  że chorzy na cukrzycę  nie mogą stosować miodu!

Powszechnie uważa się, że osoby chore na cukrzycę nie powinny spożywać miodu. Taka opinia jest błędna. Aktualna wiedza obala ten mit.

Z badań naukowych wiemy, że IG miodu to średnio 60.

Co to jest IG i co oznacza. Dla przypomnienia: IG (indeks glikemiczny) to parametr, dzięki któremu możemy dowiedzieć się, jak dany produkt wpływa na poposiłkowy poziom glukozy we krwi. Im wyższa wartość IG produktu, tym wyższe stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu. Taka informacja jest niezmiernie ważna dla osób zmagających się z cukrzycą.

Warto porównać IG miodu z IG innych przykładowych popularnych produktów:

IG>70: ziemniaki gotowane, chleb pszenny, gotowany ryż, arbuz, cukier, kasza manna, marchew gotowana, słodkie płatki śniadaniowe, dynia, chipsy, bułki pszenny

IG 55-70:  banan, bób, chleb żytni, buraki, musli tradycyjne, płatki owsiane, ziemniaki w mundurkach

IG<55:  jabłka, maliny, czarna porzeczka, ogórek, brokuł, kalafior, cukinia, kiwi, gorzka czekolada, kasza gryczana, kiwi, chleb razowy, nasiona słonecznika, otręby pszenne, kwaśne mleko, jogurty naturalne, maślanka

Spożycie miodu nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Polskie miody zawierają średnio 31% glukozy i 38% fruktozy. Zaobserwowano, że taki skład miodu powoduje równomierny wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu. A po około 2 godzinach  poziom glukozy znacznie się obniża. Zaobserwowano także, że im większa zawartość fruktozy tym IG niższe. Polski miód akacjowy ma wyższą zawartość fruktozy w porównaniu do innych odmian, więc oznacza się niższym indeksem glikemicznym. Na tę informację powinni zwrócić uwagę cukrzycy. Badania potwierdzają, że miody o wysokiej zawartości fruktozy można polecać chorym na cukrzycę typu 1 i typu 2.

Podsumowując: MIÓD NIE MA WYSOKIEGO POZIOMU IG. JEGO RACJONALNE SPOŻYWANIE JEST BEZPIECZNE TAKŻE DLA OSÓB CHORYCH NA CUKRZYCĘ. MIÓD AKACJOWY ZE WZGLĘDU NA WYSOKĄ ZAWARTOŚĆ FRUKTOZY ODZNACZA SIĘ NIŻSZYM INDEKSEM GLIKEMICZNYM I JEST SZCZEGÓLNIE POLECANY CUKRZYCOM.