Apiterapia to w dosłownym tłumaczeniu z języka greckiego: LECZENIE ZA POMOCĄ PRODUKTÓW PSZCZELICH, apis – pszczoła, terapia – leczenie. Do produktów zbieranych przez pszczoły należą: miód pszczeli, pyłek kwiatowy, pierzga i propolis. Produkty wytwarzane w organizmie pszczół: jad pszczeli, wosk i mleczko pszczele oraz czerw trutowy pozyskiwany z żywych pszczół na wczesnym etapie ich rozwoju. Produktem wykorzystywanym także w apiterapii jest powietrze ulowe. Oddziaływanie rodziny pszczelej i produktów pszczelich na organizm człowieka jest tematem znanym od czasów starożytnych. Współczesne publikacje naukowe potwierdzają to co ludzie zaobserwowali wcześniej. Apiterapię wykorzystujemy jako naturalną metodę uzupełniającą ogólnie dostępne terapie lecznicze. Do wybitnych polskich znawców apiterapii należą prof. dr hab. n. farm. Bogdan Kędzia i mgr farm. Elżbieta Hołderna-Kędzia. To autorzy wielu publikacji naukowych, książek i artykułów popularnonaukowych oraz pszczelarskich. Na tych publikacjach oprzemy się, pisząc artykuły promujące i propagujące wiedzę o apiterapii. Leczenie produktami pszczelimi skierowane jest do osób chcących wzmocnić swoją odporność i zadbać o zdrowie w sposób naturalny.