Pasieka Rodzinna

Domowa biblioteka

Dzisiaj dotarła do nas przesyłka od Towarzystwa Przyjaciół Janikowa im. H. Czamana z publikacjami o Gminie Janikowo. Są w Janikowie Pasjonaci, którym się chce, którzy dbają i pielęgnują lokalny patriotyzm. Cieszymy się i doceniamy. Wydane przez nich pozycje są unikatowe. Prawdziwe perełki. Polecamy. Warto mieć je na półce. Na naszej znajdą szczególne miejsce. Tuż obok […]

Czytaj więcej

Miód świątecznym prezentem

Za oknami biało, ule pod ciepłą, białą pierzynką. Święta tuż, tuż. Jeśli szukacie pomysłu na zdrowy, słodki świąteczny upominek, taki, który uszczęśliwi każdego, dużego i małego, to miód będzie doskonałym wyborem. W słoiku miodu jest duża dawka zdrowia, moc pozytywnej energii, sporo radości, wiele słodkości i zapach lata, za którym wszyscy tęsknimy.

Czytaj więcej

IV Miodowy Festiwal Biegowy Barcin 2023

Świetna impreza, wspaniały czas, fantastyczna organizacja, wyjątkowi ludzie. Kilkuset biegaczy i sportowców. Od kilkulatków do seniorów. Cieszymy się, że mogliśmy tam być kolejny raz. Była to okazja do promocji naszych miodów i polskiego pszczelarstwa. Najszybsi zawodnicy otrzymali ufundowane przez nas miody, a każdy mógł posmakować pysznego miodu lipowego. Reprezentantki naszej Pasieki pokonały trasę z bardzo […]

Czytaj więcej

Święto Plonów 2023

Maja i Gucio witają w Ludzisku i przypominają, że gminne dożynki tuż, tuż. W tym roku gospodarzem Święta Plonów jest sołectwo Góry. Pomysłowe witacze dożynkowe ustawiane przez mieszkańców wsi to już coroczna tradycja. Nie tylko ozdoba, ale i zwiastun Święta Plonów. Często z humorem, czasem rubasznym. Zapraszają, witają, cieszą. My też się cieszymy, witacz bardzo […]

Czytaj więcej

LICZY SIĘ KAŻDA KROPLA KRWI… Rabat 10% dla Honorowych Dawców Krwi

Krwi nie da się wyprodukować. Można ją otrzymać wyłącznie w darze od drugiego człowieka. Rozejrzyjmy się wokół siebie i pomyślmy jak wielu osobom KREW uratowała życie. Często to nasi bliscy, a może MY? Krew jest bezcenna. Pamiętajmy o tym. Teraz latem jest na nią największe zapotrzebowanie. JESTEŚ ZDROWY? MASZ 18 – 65lat? WAŻYSZ CO NAJMNIEJ […]

Czytaj więcej

PSZCZOŁY KOCHAJA WOLNOŚĆ

Pszczoły kochają wolność… W tym roku wyjątkowy miód dla nas przygotowały. Pracowały wytrwale na cudownie pachnącej akacji. Przyniosły do uli także spadź liściastą. Powstał ciemnozłoty miód akacjowo-spadziowy. Miód akacjowy jest bardzo jasny. Jednak w tym roku jego kolor jest dużo ciemniejszy, bo zawiera sporo spadzi liściastej. Jest to bardzo dobra wiadomość, bo według literatury spadź […]

Czytaj więcej

PIWO MIODOWE na letnie upały

Miesięcznik PSZCZELARSTWO, rok 1970. Przepis znalazłam szperając w starych, pachnących ubiegłym wiekiem i nadszarpniętych zębem czasu czasopismach pszczelarskich. Miesięcznik prenumerował od roku 1959 mój dziadek Franciszek, jego brat Józef, potem mój tata Szczepan…i my. I tak już od 64 lat czerpiemy wiedzę z najstarszego i bardzo wartościowego pszczelarskiego czasopisma. Były na naszej stronie przepisy na […]

Czytaj więcej

Pierniki

Pierniki w dawnych czasach sprzedawano w aptekach…..jako skuteczny lek na wiele chorób. Zapewne z racji ich bogatego składu. Stare toruńskie przysłowie mówi: Piernik jest to cud przyrody, żołądkowe leczy wrzody. Historia naszego, rodzinnego piernikowego przepisu sięga dawnych czasów. Przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jego bogaty skład jest gwarancją wysokiej jakości, odpowiedniego smaku i długiej […]

Czytaj więcej

Apiterapia

Apiterapia to w dosłownym tłumaczeniu z języka greckiego: LECZENIE ZA POMOCĄ PRODUKTÓW PSZCZELICH, apis – pszczoła, terapia – leczenie. Do produktów zbieranych przez pszczoły należą: miód pszczeli, pyłek kwiatowy, pierzga i propolis. Produkty wytwarzane w organizmie pszczół: jad pszczeli, wosk i mleczko pszczele oraz czerw trutowy pozyskiwany z żywych pszczół na wczesnym etapie ich rozwoju. Produktem […]

Czytaj więcej

Miód w diecie sportowca

Miód znany jest głównie jako produkt o bogatych walorach odżywczych i leczniczych. W diecie sportowca również zajmuje ważne miejsce. Wszystkie badania potwierdzają jego znaczenie w procesie nawadniania i regeneracji, przed i po wysiłku. Jako składnik napojów izotonicznych podnosi ich wartość. W obecnych czasach na rynku dostępny jest bogaty asortyment izotoników. Warto zwrócić uwagę na ich […]

Czytaj więcej

Dzieci w pasiece

Dzieci, które urodziły się w pszczelarskiej rodzinie, w naturalny sposób chłoną klimat pasieki i życia wśród przyrody. Nie straszymy pszczołami. Pokazujemy ich piękno. Uczymy szacunku do  ich pracy. Dzieci pszczelarzy od zawsze wiedzą jak wygląda pszczoła robotnica, truteń, matka pszczela. Znają sprzęt pszczelarski. Wiedzą jak należy się zachowywać, aby uniknąć użądlenia. Tę wiedzę zyskują w […]

Czytaj więcej

ŚWIATOWY DZIEŃ PSZCZÓŁ

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół ustanowiony przez ONZ. Celem tego dnia jest uświadomienie i przypomnienie znaczenia pszczół dla całej naszej planety. Naukowcy od wielu lat podkreślają ogromne znaczenie bioróżnorodności. Niestety od lat maleje populacja większości owadów zapylających, głównie pszczół. Jest to bardzo niepokojące, ponieważ pszczoły zapylają około 90% gatunków roślin na całym świecie. Za […]

Czytaj więcej

Pszczoły jako niecodzienna tematyka książek

Czy książka, w której pszczoły są głównymi bohaterkami, może w ogóle być ciekawa? Bez wątpienia tak. Od czasów najdawniejszych do dziś te wyjątkowe stworzenia znajdujemy w niezliczonych powieściach, esejach, wierszach, poematach, bajkach dla dzieci. Tematem zainteresowania są nie tylko owoce ich pracy. Intryguje nadzwyczajny sposób organizacji życia pszczelej społeczności. Media bombardują nas informacjami o marnym […]

Czytaj więcej

Francuska wiosna

Kwiecień 2021 Od ponad 20 lat nie było w Polsce tak zimnego kwietnia. Wegetacja roślin jest opóźniona o około 3 tygodnie. Pszczoły walczą o pożywienie. Na drzewach owocowych istne szaleństwo, na mniszku lekarskim tłumy. Najważniejszy dla pszczół o tej porze roku pożytek-rzepak, nadal nie kwitnie. Tymczasem w nie tak dalekiej Francji piękne łany żółtych pól. […]

Czytaj więcej

Świat wokół nas

Wojtek Runowski z Gniezna jest autorem fantastycznego zdjęcia. Udało mu się uchwycić pszczołę w locie, zbieraczkę pyłku kwiatowego. Wyraźnie widać koszyczek z żółtym pyłkiem, jest tam jeszcze trochę miejsca. Zdjęcie bierze udział w konkursie, życzymy powodzenia i trzymamy kciuki. Wojtek ma dopiero 10 lat, jak widać zdolny z niego fotograf i wrażliwy przyrodnik.

Czytaj więcej

Miód w diecie dziecka

Dlaczego niektóre dzieci nie lubią miodu?Często spotykamy się z opinią, że miód musi drapać w gardle. Wiele osób właśnie takiego miodu szuka, uważając go za wysoce wartościowy. Efekt drapania znajdziemy w miodach letnich, których smak jest ostrzejszy, a zapach bardziej intensywny. Dzieciom taki miód zwyczajnie może nie smakować. Dlatego w diecie dziecka warto sięgnąć po […]

Czytaj więcej

O tym jak pszczoły przeżyły nawałnicę

Minęły 3 lata od strasznej wichury, która spustoszyła okolice Rytla. Niewyobrażalna siła wiatru powaliła hektary lasu. Stało się coś nieprawdopodobnego. Przepiękna wieś zmieniła się w cmentarzysko powalonych leśnych drzew, zniszczonych domów, wielu ludzkich tragedii. Gdzieś tam, pomiędzy sosnami stały nasze ule. Większość pszczół przeżyła nawałnicę. Skłębiły się na resztkach tego, co zostało z uli, chroniąc […]

Czytaj więcej

Użądlenie – czy jest niebezpieczne, jak wyjąć żądło

Pszczoły nie są z natury agresywne ani natrętne. Jeśli spotkamy je na łące, w przydomowym ogródku, na balkonie i przez przypadek dotkniemy to przestraszone odlecą. Jednak w pobliżu ula pszczoły mogą zaatakować. Bronią wtedy swojego gniazda, swoich zapasów i potomstwa. Pojedyncze użądlenie przez pszczołę zazwyczaj jest niegroźne. Wstrzyknięty jad może wywołać reakcję miejscową: ból, pieczenie, […]

Czytaj więcej

Pyłek kwiatowy – witaminy z ula

Produkty pszczele to nie tylko miody. Pyłek kwiatowy i propolis zyskują coraz większą popularność. Ogromne wartości odżywcze i zdrowotne pyłku kwiatowego i propolisu wykazały liczne badania naukowe. Potwierdziły właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i wiele innych. Pyłek pszczeli jest  dla organizmu człowieka najbogatszym naturalnym źródłem selenu, witamin z grupy B, minerałów, pierwiastków śladowych i aminokwasów. […]

Czytaj więcej

Czerwiec w pasiece

Czerwiec to wyjątkowy miesiąc w życiu pasieki. Dni są bardzo długie. Kwitnienie roślin w ogrodach i na łąkach jest szczególnie intensywne. Jest to czas obfitujący w pożytki. Rodziny pszczele są już silne, zasadniczą misją jest magazynowanie miodu. Kończy się pora kwitnienia akacji, która bywa kapryśna i nie zawsze pozwala pszczołom pozyskać nektar. Miody rzepakowe i […]

Czytaj więcej